Neváhejte nás kontaktovat na 608 757 509

Ochrana chladících systémů - úprava chladící vody

Chlazení je běžný proces zajišťující potřebné teplotní podmínky provozu nebo při klimatizaci prostředí. V chladicím cirkulačním okruhu se tepelně upravuje chladící médium, které odvádí z prostoru přebytečné teplo.
V zásadě se používají dva chladící systémy - otevřený a uzavřený.
Otevřený systém využívá schopnost odpařené vody odnést v páře velké množství přebytečného tepla. Toto se děje v otevřených chladících věžích. Do otevřeného chladicího okruhu se stále přidává nová, napájecí voda. Protože do otevřeného chladicího systému vstupuje stále nová napájecí voda a odpařuje se pára, cirkulační chladicí okruh se stále více koncentruje a je ho proto trvale chemicky upravovat. V uzavřeném chladicím okruhu cirkuluje změkčená nebo demineralizovaná chladící voda a proto je třeba chlazené zařízení chránit proti korozi.

Otevřené chladící systémy

V otevřeném chladícím systému se používají Antiskalanty, Inhibitory koroze a Biocidy.

Antiskalanty

Aktiphos 640

působí i jako inhibitor koroze a dispergant. Je vhodný pro velmi tvrdé vody. Základem jsou fosfáty a polyelektrolyty. Je mimořádně tepelně stabilní (do 200 ° C). Dávkuje se v koncentraci 5-10 g/m3 (při vysokém obsahu solí do 30 g/m3) chladicí vody.

Ferrofos 8441

působí i jako dispergant zejména při vysokém obsahu mechanických nečistot a je vhodný pro velmi tvrdé vody. Základem jsou fofóniové a polykarboxylické kyseliny. Brání tvorbě krystalů a v případě vysoké koncentrace solí se tvoří amorfní usazeniny, které se snadno odplavují. Nejvhodnější je pro pH 7,0 - 10,0. Dávkuje se v rozmezí 3 - 30 mg/m3 vody.

Inhibitory koroze

Aktiphos 670

působí i jako antiskalant a dispergant. Je vhodný pro velmi extrémní podmínky. Základem jsou fofóniové a polykarboxylické kyseliny. Dávkování v rozmezí30-50 g/m3 vody.

Ferrofos 8509

působí i jako antiskalant. Vhodný i pro barevné kovy pro mírně zásadité prostředí. Základem jsou fofóniové a polykarboxylické kyseliny. Brání tvorbě křišťálů a v případě vysoké koncentrace solí se tvoří amorfní usazeniny, které se snadno odplavují. Dávkování 50- i 00 g/m3 chladicí vody.

Ferrofos 8507

vhodný pro barevné kovy, zásadité prostředí do pH 9,0. Základem jsou fofóniové a polykarboxylické kyseliny. Brání tvorbě krystalů a v případě vysoké koncentrace solí se tvoří amorfní usazeniny, které se snadno odplavují. Dávkování 100 - 200 g/m3 chladicí vody.

Biocidy

Ferrocid 8583

brání růstu bakteriálních kmenů a usmrcuje mikroorganismy. Je účinný také na Legionellu. Je účinný v rozsahu pH 6,0 - 9,0. Je to neoxidačních biocid. Dávkuje se šokově v rozmezí 30-100 g/m3 dávkované vody.

Ferrocid 8580

má široké spektrum účinku, přičemž rychle usmrcuje mikroorganismy. Je účinný i na Legionellu. Největší účinek v rozsahu
pH 7,0 - 9,0. Je založen na bázi bromu.

Nakupte si přímo zde

Zatím jste si nevybrali žádné spořiče vody. Zkuste náš katalog produktů.